Lovligheden af legetøj købt på tværs af 7 lande i Europa

I dag offentliggør vores europæiske brancheforening Toy Industries of Europe (TIE) de nedslående resultater af en grundig og bred undersøgelse af lovligheden af legetøj købt på tværs af 7 lande i Europa – herunder Danmark – på online markedspladserne Amazon, Wish, Aliexpress og ebay.

97 % af legetøjet var ulovligt og 76 % var direkte farligt for børn at lege med.

En grundlæggende årsag til problemet er, at de platforme, der aktivt driver online markedspladserne ikke ønsker at tage ansvar for sikkerheden af de produkter, der sælges over deres platform. Det er simpelthen blevet en del af deres forretningsmodel, at disse ulovlige varer frit kan sælges til europæiske forbrugere af useriøse og helt ukendte sælgere – typisk fra Asien, uden at nogen erhvervsdrivende i EU kan holdes ansvarlig for sikkerheden.

Som I om nogen ved, er det ellers et lovgivningsmæssigt krav, at en europæisk fabrikant eller importør har sørget for, at legetøjet er i overensstemmelse med den europæiske sikkerhedslovgivning, før legetøj fra tredjelande kan sælges til europæiske forbrugere.

Her i Legebranchen mener vi som bekendt, at børns sikkerhed bør komme først, og at man skal have respekt for alle de danske og europæiske virksomheder, der gør en kæmpe indsats og bruger en stor post på budgettet for at overholde lovgivningen. Derfor arbejder vi også for, at EU-lovgivning hurtigt og effektivt vil lukke det hul, som platformene udnytter her.

Læs yderligere på TIEs hjemmeside samt pressenyhed:online-markedspladser-salger-i-stor-stil-farligt-legetoj/.