Portræt af Andemors Verden


"Når leg og fællesskab sejler samme kurs"

Medlemsportræt af Andemors Verden m. medejer Line Marie Wibroe

En passion for vand og barndommens glæde
Da jeg træder ind hos Andemors Verden, mødes jeg af en smilende Line Marie Wibroe, der straks undskylder for lagerrodet. Virksomheden er i sensommeren rykket fra Solrød Strand til nye lokaler i Herfølge, og selvom alt endnu ikke er på plads, fejler energien og entusiasmen ingenting.

Andemors Verden blev skabt i 2011 under Lines tredje barsel – en tid, hvor hun, som hun siger, "revurderede, hvad jeg ville". Inspirationen til virksomheden udsprang af en barndomsfrygt for vand, der stod i kontrast til hendes mands passion for sejlads.
Et spørgsmål til en professionel svømmer blev afgørende: ”Hvad er det, der gør, at man bliver virkelig god til at svømme?” Svaret var enkelt: ”Det, at du elsker vand.”

Denne tanke plantede frøet til Andemors Verden, som siden er vokset ud fra filosofien om, at ”Glæden ved vand starter hjemme i badekarret” og ”Det vigtigste, vi har med os i livet, er glæden”.

Partnerskab, struktur og stormvejr
I 2020 blev Stine Lerche Fenger-Mieritz partner i virksomheden. Line havde aldrig drømt om at drive forretning alene, og hun og Stine udgør et stærkt makkerpar: Line bringer kreativiteten, mens Stine står for strukturen og har styr på Excel-arkene.

Partnerskabet har også været en styrke i modvind. Særligt "Temu-stormen" – med billig, ureguleret konkurrence fra store online markedspladser – har sat især små virksomheder, som Andemors Verden, på prøve. Line er vokset op i en arbejderbevægelsesfamilie og har altid troet på fællesskabets styrke. Men oplevelsen af, at samfundet ikke bakker op om de små lokale virksomheder, har givet hende en, synes hun selv, lidt svær erkendelse:

"Mange tænker ikke på de erhvervsdrivende som en del af fællesskabet. Mere som nogen, der ”bare” er sat i verden for at spytte i kassen. Men det er en farlig tankegang. For hvis vi ikke inkluderer erhvervslivet i vores forestilling om hvad fællesskabet også er, er vi ilde stedt som samfund. Vi skal i gang med at tænke mere cirkulært eller helhedsorienteret om du vil".

Line har været en stærk stemme i denne kamp, blandt andet gennem en artikel hos Dansk Erhverv, hvor hun satte ord på de skæve vilkår, (små) virksomheder står overfor. Mens Andemors Verden bruger betydelige ressourcer på kontrol- og kvalitetssikring for at opfylde europæiske standarder, kan store online markedspladser som Temu glide udenom reglerne. Line understreger, at det selvfølgelig er vigtigt, at tingene er i orden – det er en del af virksomhedens DNA – men frustrationen over, at små aktører betaler prisen, mens de store slipper fri, er enorm.

For Line handler det ikke kun om hendes egen virksomhed, men om hele branchens og samfundets fremtid: "Hvis vi ikke har alternativer til de store onlineplatforme, mister vi valgfrihed og kvalitet." Hun frygter en fremtid, hvor kun de uregulerede aktører overlever, og hvor forbrugerne står uden sikre og testede produkter.

Fra badelegetøj til generationsleg
Andemors Verden startede med fokus på badelegetøj, men det stod hurtigt klart, at markedet var sæsonbetonet med størst salg om foråret. Derfor blev sortimentet udvidet til også at omfatte sanse- og udviklingslegetøj – blandt andet med deres eget brand, Find that hippo.

I dag er virksomhedens produkter gennemsyret af kvalitet. Fra nøje udvalgte fabrikker til omfattende testrapporter og korrekt mærkning på flere sprog sikrer Andemors Verden, at intet overlades til tilfældighederne. Med deres tredje eget brand, Memories by Asis, skaber de dukker og tøj, hvor op til 30 sæt hænder er med i skabelsesprocessen. Alt bliver produceret af det familieejede firma, Así, som siden 1942 har produceret dukker på egne faciliteter i en lille bjergby tæt på Alicante i Spanien. Resultatet er produkter, der ikke kun vækker barndomsminder, men også forener generationer i leg og nærvær. Her bliver legen en bro mellem fortid og nutid, hvor familier samles om det tidløse ved barndommens univers.

Medlemskab i Legebranchen
For Andemors Verden er medlemskabet i Legebranchen en vigtig del af deres arbejde. Det giver dem mulighed for at stå sammen som branche – noget, der er afgørende i udfordringerne med store online markedspladser som Temu. "Som branche kan vi noget særligt," siger Line, "vi repræsenterer de mest sårbare: børnene."

Men Andemors Verden bidrager også aktivt til Legebranchen. "Vi stiller os op på ølkassen," forklarer Line, "barndommen er allerede presset." Virksomheden insisterer på at bevare og værne om det unikke nordiske DNA, hvor legen er en grundsten. For dem handler det om at sikre, at børn får lov til at lege – hele livet. Kreativiteten og fantasien fra barndommen skal kunne tages med videre. Gennem deres produkter understøtter Andemors Verden netop denne vision, hvor legen og barndommens glæde bliver bevaret og udviklet.

En legende fremtid
Andemors Verden drømmer om at udvide deres univers med ”et fysisk hus” – et samlingspunkt, hvor børn, mødregrupper og familier kan mødes om leg og fællesskab. "Vi vil skabe et sted, hvor man kan mærke glæden ved barndommen og leg," fortæller Line.

Visionen er ikke blot at tilbyde produkter, men at bidrage til en barndom fyldt med kvalitet og kreativitet. Med fokus på leg og nærvær ønsker Andemors Verden at bidrage til at forme fremtidens barndom – et sted, hvor glæden, legen og fantasien får lov til at blomstre.

Skrevet af Liv Rossen Johansen