Portræt af Spilbræt


"Man har ikke noget på spil, når man spiller"

Medlemsportræt af Spilbræt m. direktør Kim Dorff

Hvem er Spilbræt, og hvorfor er spilleglæden så vigtig?
I en branche, hvor mange fokuserer på legetøj, skiller Spilbræt.dk sig ud som nordisk distributør med en særlig passion for spil. Legebranchen har talt med direktør Kim Dorff om, hvordan de sætter spil i centrum, og hvorfor netop spil har en uvurderlig plads – både i den digitale tidsalder og som en tidløs kilde til fællesskab. Da Kim Dorff viser rundt på Spilbræts kontor, mødes jeg af en varme og kreativitet, hvor spildesignere, grafikere og marketingfolk arbejder sammen side om side i en atmosfære, der emmer af noget, mange af os længes efter: tid til fællesskab og glæden ved at spille sammen – hvilket netop er det, de ønsker at skabe for andre.

Hvorfor Legebranchen og Spilbræt? 

Kim har været selvstændig siden han var 19 år. Med en passion for spil fandt han en måde at leve af det, han elsker. Med en baggrund som kulturjournalist blev han træt af kun at kommentere på andres arbejde. Han ville ud og dele sin egen begejstring for brætspil med verden, og så en mulighed i markedet. "Produktet skal kunne sælge sig selv," siger Kim. "Man skal lægge kærlighed i det." Og den kærlighed er tydelig, når han taler om Spilbræts nøje udvalgte sortiment.

Hvordan sikrer I, at jeres spil lever op til standarderne? 

"Vi rejser rundt i Europa og laver det, jeg kalder cherry-picking”. Kim uddyber, hvordan han og hans kollegaer spiller utrolig meget. ”Vi headhunter de spil, der vinder priser og udgiver kun dem, vi selv har prøvet." Han ler. "Det er faktisk en af de ting, jeg nyder mest – at møde mennesker, der siger, de ikke spiller spil. Så får jeg et listigt smil indeni mig selv, hvor jeg tænker bare vent, jeg ved inden aftenen er slut, så sidder vi to og griner over det rigtige spil."

"Når vi sender noget ud i hænderne på forbrugerne, skal kvaliteten være i orden." Kim forklarer, hvordan Spilbræt siden han startede har reduceret sin produktion i Kina fra 80% til 20%, og nu producerer de 80% i Europa for at mindske deres CO2-aftryk. Yderligere forklarer Kim hvordan "Brætspil binder meget CO2". "Jeg møder folk, der har haft det samme spil stående i 30-40 år. Når det forlader hjemmet, ender det ofte i ”byttebutikken” på genbrugspladsen, hvor en ny familie får glæde af det. Det er fedt!"

Spilbræt støtter også dansk spillekultur aktivt, bl.a. ved at arrangere spilleaftener, hvor entusiaster kan mødes og dele deres passion. "Brætspil samler og skaber øjenkontakt. Trangen til noget fysisk og ægte i en digital og fjern verden" står der på deres hjemmeside, og det er noget, Kim tager alvorligt.

Kim og Spilbræt kæmper for at gøre brætspil til en fast del af hverdagen gennem flere initiativer. "Vi gør det bl.a. med Brætspilsbureauet, som jeg selv har været med til at stifte," forklarer Kim. En af målsætningerne er at få flere institutioner, som SFO'er, til at bruge brætspil aktivt. "Spillene skal ikke bare stå og samle støv på en hylde. Derfor har vi entusiaster, der lærer pædagogerne, hvordan de kan bruge spillene i hverdagen."

Hvilke erfaringer tager du med fra Spilbræt ind i Brætspilsbureauet og LEG? 

"Jeg har arrangeret events i de sidste 7-8 år. Formidling er nøglen – folk skal hurtigt forstå pointen med spillene." Dette gælder også hans bestyrelsesarbejde i Legebranchen - LEG. "Jeg er autodidakt i branchen og stiller spørgsmål som: Kan vi videreudvikle? Kan vi gro i takt med, at interessen vokser?"

Konkurrence fra digitale spil og skærmtid 

Folk tror ofte, vi er en modkultur,” siger Kim med et smil. ”Men brætspil eksisterede længe før, vi lærte at skrive! Se bare på de gamle egyptiske hieroglyffer – de viser mennesker, der spiller spil. Leg har altid været en del af det at være menneske. Vi er ikke en modkultur. Vi har altid været her.” Og måske derfor er brætspil ved at blive cool igen. ”Eksempelvis går mange på dates, hvor de spiller brætspil,” siger Kim med et glimt i øjet.

Hvordan rammer I forskellige målgrupper? 

"CATAN kom tilbage i 1995 og åbnede op for en ny type spil – noget andet end bare terninger. Men det kræver, at man lærer reglerne, ligesom at lære et nyt sprog." Kim peger også på klassikere som Myretuen og Coco Crazy, spil som mange småbørnsforældre selv har spillet. "Tilgængelighed er vigtig – det handler om lommespil og værtindegaver, noget man altid kan have med til en fest."

Hvordan holder I interessen for et spil ved lige? 

"Jeg tror, vi er ret kunstnerisk anlagte," reflekterer Kim. "Vi bliver ved med at støtte spillene, fordi vi er passionerede. Vi investerer meget i brands – se fx vores Exit julekalendre eller den nye version af CATAN, som handler om vindenergi versus kulkraft. Det er virkelig i tidens ånd."

Kim elsker spil, hvor man lærer noget om hinanden. "De bedste spil er dem, hvor man lidt lærer at lyve," griner han. "Spil som Forræder eller Ostetyven, hvor der er stor social interaktion. Jeg ville lære mere om dig på 10 minutter med Ostetyven end i et to-timers interview."

Deltagelse i konkurrencer 

Kim er stolt af Spilbræts præstationer på den nationale og internationale scene. Bl.a. har Spilbræt deltaget i Legebranchens http://aaretsspil.dk/ igen i år, hvor de løb med sejren i kategorien ”Årets Børnespil 2024” med Mums Mops. "Det er så fedt at vinde en pris og få lidt omtale. Desværre skriver pressen kun om brætspil lige op til jul, men folk spiller altså hele året!"

Som tidligere journalist frustrerer det ham, at brætspil ikke får den anerkendelse, de fortjener. Kim uddyber hvordan, der er så mange kreative sjæle, der arbejder med spil, men der er få steder, hvor de kan spejle sig selv.
Mums Mops - Årets børnespil 2024

Hvilken værdi kan Spilbræt tilføre LEG? 

"Vi er de unge, slemme i branchen. Vi bringer energi og vitalitet. Jeg håber, vi er dem, der skubber til nuancerne og skaber noget nyt," siger Kim med en glød i øjnene. Jeg spørger Kim, hvorfor det er vigtigt for ham og Spilbræt at være en del af LEG. Svaret falder prompte "Netværk. Jeg kan godt kæmpe mine egne kampe, men som en del af en forening kan vi bygge broer mellem ildsjæle og skabe større effekt."

Kim slutter af med en reference til "The magic circle" – et rum, hvor alt kan ske. "Når man spiller, har man intet på spil, men det er dér, magien sker."

 

Skrevet af Liv Rossen, Oktober 2024